ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

 


Το γεγονός της εκκαθάρισης μιας απαίτησης που έχει η τράπεζα έναντι του δανειολήπτη είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει τον νομικό κόσμο της χώρας, ένα θέμα που δυστυχώς οι περισσότεροι εκ των νομικών δεν το αντιλαμβάνονται γιατί πολύ απλά δεν έχουν γνώση οικονομικών.

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι οφείλουμε να τονίσουμε πως ο υπολογισμός των χρεολυσίων μιας δανειακής σύμβασης γίνεται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (Κ.Υ.Α. Φ1-983 (ΦΕΚ 172 Β’/21-3-91) όπως τροποποιήθηκε από την Κ.Υ.Α. Ζ1-178/13-2-01 (ΦΕΚ 255 Β’/9-3-01)), όσο και το ισχύον (Κ.Υ.Α. Ζ1-699 (ΦΕΚ 917 Β’/23-6-10) όπως τροποποιήθηκε από την Κ.Υ.Α. Ζ1-111 (ΦΕΚ 627 Β’/7-3-12)), όπου ορίζει, διευκρινίζει και αποσαφηνίζει ότι ο υπολογισμός του ΣΕΠΕ (πρώην ΣΕΠΠΕ και παλαιότερα ΕΠΕ) γίνεται, αποκλειστικά, με την εφαρμογή του ανωτέρω σύνθετου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ, ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ, με την ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ, όμως, παραδοχή, ότι, όλοι οι παράγοντες του μαθηματικού τύπου είναι ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ, ενώ, τυχόν ρήτρες αναπροσαρμογής τόκων, οι οποίες παρέχουν στην τράπεζα το δικαίωμα μονομερούς προσδιορισμού του ύψους του τόκου, ελέγχονται για  καταχρηστικότητα. Η ανάγκη να είναι ορισμένη και εύλογη η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ανεξάρτητη από το τυχόν παρεχόμενο στον δανειολήπτη δικαίωμα υπαναχώρησης ή καταγγελίας από τη σύμβαση δανείου. 

Ητοι σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση όπου δανειακές συμβάσεις όπου λαμβάνουν χώρα επιτόκια κυμαινόμενα δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση όπως ορίζει ο νομοθέτης γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί..

Το γεγονός πως η εν λόγω τράπεζα δια της επισήμου σελίδος της μας ενημερώνει πως για την εφαρμογή του ΣΕΠΕ απαιτούνται κάποιες προαιρέσεις επιβεβαιώνει αυτό που λέμε 

δείτε τι λέει λοιπόν στην επίσημη σελίδα της εδώ : 

https://www.piraeusbank.gr/el/idiwtes/daneia/stegastiko-daneio/stegastiko-danio-sindedemeno-me-euribor 

Σχετικά με αίτηση έκδοσης στεγαστικού δανείου


Οπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως στην περίπτωση κυμαινόμενου επιτοκίου προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού χρεολυσίου ΣΕΠΕ θα πρέπει το επιτόκιο να παραμείνει σταθερό και πως θα παραμείνει σταθερό αφού το επιτόκιο euribor βάσης είναι κυμαινόμενο;; και πως λοιπόν η ίδια η τράπεζα εκδίδει διαταγή πληρωμής επί μιας απαίτησης όταν η ίδια βάζει παραδοχές περί σταθερού επιτοκίου όταν δεν είναι; Πως μπορεί να θεωρεί την απαίτηση της βεβαιωμένη και εκκαθαρισμένη και ποιος δικαστής επικυρώνει την αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής;;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια